Antaiji

Tempel van vrede

Sitemap


Dit is de website van Antaiji, een zenklooster in de Japanse bergen.
In dit deel van de website vind je teksten en informatie in het Nederlands. De site is eveneens in de volgende talen beschikbaar:

Switch to Japanese Japans   Switch to English Engels Switch to German Duits   Switch to Spanish Spaans   Switch to French Frans   Switch to Italian Italiaans   Switch to Polish Pools   Switch to Russian Russisch

Antaiji

Hier vind je algemene informatie over het klooster Antaiji en de historie vanaf de oprichting in 1923 in Kyôto tot op heden. Sawaki & Uchiyama zijn de namen van twee voormalige abten die Antaiji vorm gaven en door de vele leerlingen die ze hadden en de boeken die ze schreven, hebben ze een grote invloed gehad op de ontwikkeling van Zen in Japan, Europa en Amerika. Teksten van deze twee zenmeesters zijn onder Aan jou te vinden. Abt Muho is de huidige abt van het klooster en hij is Duitser. Zijn teksten - in het Engels - zijn te vinden onder Lotus in the Fire.


Dit deel bevat informatie voor diegenen, die meer willen weten over onze levenswijze. Hier vind je ook de dagindeling, en informatie over een verblijf in het klooster. Tevens wordt in het kort uitgelegd, welke voorbereidingen voor een eventueel verblijf getroffen moeten worden. Hier kun je ook direct contact met ons opnemen (in het Engels of in het Japans). En er is een routebeschrijving te vinden.


Hier vind je algemene informatie over zazen - de praktijk van het zitten, welke centraal in ons leven staat, alsmede concrete aanwijzingen van Sawaki Rôshi in hoe te zitten, en over de houding van de geest in zazen. Apengeest & Paardenwil is een tekst van Muhô, waarin hij o.a. op het probleem ingaat van de concentratie van de geest tijdens zazen. Deze tekst richt zich eerder geschikt aan gevorderden.


Enkele oude teksten over de praktijk van Zazen en verdere aspecten uit het kloosterleven. Om te beginnen 120 vragen uit een verzameling Chinese kloosterregels, die uit de 12e eeuw stammen. Dan zijn er nog teksten van Dôgen Zenji (1200-1253), de grondlegger van de Sôtô Zen in Japan, waar onze school deel van uit maakt. Fukanzazengi is het vroegste werk van Dôgen, dat hij direct na zijn terugkeer uit China schreef en zijn leven lang opnieuw geredigeerd heeft. Dit is de laatste en veruit meest verspreide versie van de tekst die handelt over het hoe en waarom van Zazen. De Gakudôyôjinshû is een algemene inleiding in de praktijk van Zen, terwijl het belangrijkste werk van Dôgen de Shôbôgenzô is, waar hij in 90 hoofdstukken alle aspecten van het Boeddhisme behandelt. In dit deel vind je enkele belangrijke hoofdstukken uit dit werk. Enkele hoofdstukken, zoals de Genjôkôan, Shôji of Hachidaininkaku zijn ook voorzien van foto’s. De Zazen-yojinki is uit de hand van Keizan Jôkin (1268-1325) en legt uit waarop te achten tijdens Zazen. Op onze Duitstalige site is de vertaling van deze tekst van Heinrich Dumoulin, terwijl alle andere teksten door Muhô vanuit het Japans in het Duits vertaald zijn.


De teksten op dit deel van de website zijn van Sawaki, Uchiyama en Kushiya Rôshi en eveneens door Muhô vertaald vanuit het Japans naar het Duits. Aan jou en Zen is de grootste leugen ooit zijn citaten uit twee verzamelingen spreuken van Sawaki Rôshi (1880-1965), die door Uchiyama en Kushiva Rôshi samengesteld zijn. De volledige uitgave in het Duits is verkrijgbaar in de boekhandel (Uitgeverij Angkor). Zijn we niet allemaal maar heel gewone mensen? is uit een lezing die Sawaki Rôshi gehouden heeft in 1959. De hoofdstukken uit Kodo de zwerver en het hoofdstuk Aan jou, daar je nog steeds ontevreden bent over je zazen Uchiyama Rôshi zijn te vinden in de appendix van het boek Aan jou. Uit Zen is de grootste leugen ooit is van Uchiyama de tekst Aan jou, daar je besloten hebt monnik te worden en van Kushiya Rôshi een korte biografie Sawaki Kôdô Rôshi - zijn leven en zijn geest. Verder zijn er de Zeven praktijkpunten uit de laatste lezing van Uchiyama in Antaiji in 1975. Ook staan hier de inhoudsopgave en het voorwoord uit het boek Zazen of de weg naar geluk van Muhô, alsmede Vraag en antwoord over dit boek. Tevens is er informatie te vinden over de praktijk van Zazen en over het leven van de abt zelf.


Voor diegenen, die zich interesseren voor de Duitse boeken van zowel de voormalige abten van Antaiji - Sawaki en Uchiyama Rôshi, als van de huidige abt Muhô, zijn er de Duitse boekentips met links naar Amazon.
Hier vind je Nederlandse boeken.


Hier vind je het Fotoalbum van Antaiji. Interessant zou ook het antwoord kunnen zijn op de vraag: Wat hebben deze foto’s in godsnaam met het echte leven in Antaiji te doen?!, want veel bezoekers zijn teleurgesteld als blijkt dat het leven in Antaiji niet zo is, als dat ze zich hadden voorgesteld voor het beeldscherm thuis. Daarnaast vind je tevens enkele Video's over Antaiji en enkele Teishos van de abt.


Maandelijks vind je hier in het Engels nieuwe gedachten van de abt of van de andere kloosterbewoners. Ruten - flow & change zijn korte artikelen, die Muhô geschreven heeft toen hij nog in een tent in het stadspark van Osaka woonde. Toen hij in Antaiji als abt terugkeerde heeft hij onder de titel Shitpaper meer teksten geschreven, die onder de jaargangen 2002, 2003 en 2004 te vinden zijn. Deze publicaties zijn drie jaar later omgedoopt tot Lotus in the Fire in de hoop dat een nieuwe naam ook voor een betere inhoud zou zorgen. Hier vind je de jaargangen 2005, 2006, 2007, 2008 en 2009.


Antaiji publiceert elke herfst een jaarboek, waarin artikelen in het Engels, Japans en Duits te vinden zijn. Hier vind je de exemplaren van 2003, 2004, 2005, 2006, 2007 en 2008. Eenieder, die dit jaar Antaiji bezocht heeft, kan zijn bijdrage tot eind oktober inleveren.


Het handboek bevat veel informatie over de verschillende verantwoordelijkheden binnen het klooster en legt uit wat de Adult Practice inhoudt


Hier vind je links naar andere interessante websites, die buiten ons domein liggen. Hiervoor gelden mogelijk op die pagina’s aangegeven voorwaarden. Antaiji is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dergelijke pagina’s of voor de op deze sites als download aangeboden software.


Een pagina voor een ieder, die Antaiji steunen wil.


De achtergrondkleur kun je veranderen. Je hebt de keus tussen:

              

Switch to Japanese Switch to German Switch to Spanish Switch to French Switch to English Switch to Italian Switch to Polish Switch to Russian