Antaidži

Chrám míru



Historie Antaidži


Klášter Antaidži patří zenové sektě Sótó. Založil jej v roce 1923 Oka Sótan jako klášter učenců, kteří se věnují studiu Šóbógenzó. Tehdy stál klášter na severu Kjóta a studovalo v něm mnoho slavných učenců.

Oka Sótan (napravo) a Sawaki Kódó
Oka Sótan (napravo) a Sawaki Kódó
Sawaki Kódó (vlevo) a Učijama Kóšó, Antaidži 1963
Sawaki Kódó (vlevo) a Učijama Kóšó, Antaidži 1963

Po druhé světové válce zůstal nicméně Antaidži opuštěný až do roku 1949, kdy se Sawaki Kódó a Učijama Kóšó, mistr a žák společně kráčející po Buddhově cestě, nastěhovali do Antaidži a učinili z něj místo zasvěcené čisté a prosté praxi zazenu.

Na sklonku šedesátých let 20.století začal tento malý klášter být díky praxi, která spočívala v zazenu a ritualizovaném žebrání, známým nejen v Japonsku, ale i v zahraničí a sjíždělo se do něj mnoho lidí.

Kosho and Koho
Učijama Kóšó (napravo) a Watanabe Kóhó, Antaidži 1970
Watanabe Kóhó (nalevo) a Mijaura Šinjú opravující cestu do Antaidži
Watanabe Kóhó (nalevo) a Mijaura Šinjú opravující cestu do Antaidži

Množství návštěvníků a růst řady nových budov v okolí kláštera způsobily, že bylo kvůli ruchu obtížné pokračovat v meditační praxi. Proto následující opat Watanabe Kóhó rozhodl přemístit Antaidži na sever prefektury Hjógó na místo, kde se klášter nalézá dnes.

V současnosti se Antaidži nalézá poblíž národního parku na pobřeží Japonského moře a vlastní kolem padesáti hektarů horské půdy. Minulý opat Mijaura Šinjú byl zastáncem klidného a soběstačného života v souladu s duchem zazenu a až do své náhlé smrti ve sněhové lavině v únoru 2002 usiloval o naplňování ideálu soběstačnosti svou každodenní aktivitou.

V současné době pokračuje coby opat Antaidži jeho žák, neměcký mnich Muhó, jenž se snaží vytvořit v klášteře novou pulzující sanghu. Otevřel bránu kláštera každému, kdo má zájem podílet se na tvorbě novodobé historie Antaidži.

Mijaura Šinjú (vlevo) a Muhó Nölke 1995
Mijaura Šinjú (vlevo) a Muhó Nölke 1995

Abbots in the history of Antaiji

  • Zakládající opat Oka Sótan
  • Druhý opat Odagaki Zuirin
  • Třetí opat Kišizawa Ian
  • Čtvrtý opat Etó Sokuó
  • Pátý opat Sawaki Kódó
  • Šestý opat Učijama Kóšó
  • Sedmý opat Watanabe Kóhó
  • Osmý opat Mijaura Šinjú
  • Devátý opat Muhó Nölke

Switch to Japanese Switch to Spanish Switch to French Switch to German Switch to Italian
Switch to Chinese Switch to Dutch Switch to Polish Switch to English Switch to Russian