Antaidži

Chrám míru



O zazenu


K čemu je zazen dobrý?

No gain!

Odpověď je prostá:
Zazen není dobrý k ničemu.

Neustále něco hledáme. Někteří se honí za penězi, jiní touží po lásce a sexu. Věnujeme se studiu, abychom získali dobrou práci, mohli dělat kariéru a byli úspěšní. Nakonec ale – co si přejeme doopravdy?

Domnívám se, že to, co skutečně hledáme, je „štěstí‘. Chybí nám pocit, že jsme doopravdy šťastní a spokojení. Hloupé na tom je, že čím víc se za štěstím honíme, tím víc nám uniká. Neztratili jsme už dávno nejen povědomí o štěstí, ale i o nás samých?

Čím více se namáháme, abychom byli šťastní, tím méně rozumíme tomu, co štěstí ve skutečnosti znamená. Zapoměli jsme, že máme už v přítomném okamžiku vše, co potřebujeme? Možná, že štěstí na nás nečeká „někde jinde“, ale je tady právě teď?

Zastavme se na chvíli. Přestaňme se za něčím hnát, před něčím utíkat. Když sedíte v zazenu, nedělejte to s myšlenkou, že potřebujete něco získat. Buďte jen sami sebou a seďte. Nechte zazen být zazenem. Pak nakonec nezbude nic než vy – jednota.

Staré zenové rčení praví:

Zenová praxe je jako zloděj, který se vloupá do prázdného domu. Není tam nic, co by se dalo ukrást, žádné místo, kam by se mohl skrýt, ani nikdo, před kým by bylo třeba prchat.

V Zazengi Dógen Zendži píše:

„Seď pevně v soustředění a mysli nemyšlením. Jak to udělat? Nech myšlenky být! To je umění zazenu. Meditace není nic, co se dá učit. Je to brána dharmy velkého klidu a radosti. Neposkvrněná jednota praxe a probuzení.“

Přesto, že zazen je zde charakterizován jako brána klidu a radosti, budete často pociťovat bolest, únavu, vztek, touhu, závist, ospalost, nudu, frustraci, zoufalství a jiné nahodilé myšlenky. Nechte je být!

Pokud nesedíte s odhodláním zemřít, nenaleznete cestu zazenu. Pokud pro sebe něco chcete – byť by to byl jen váš život – marníte pouze čas.

Nesnažte se bojovat, podlehněte vzpřímené pozici. Dokud se snažíte zazen DĚLAT, jste mimo. Když přenecháte vše vzpřímené pozici zazenu, ten se přirozeně a automaticky objeví. Zazen nemůže být pro nás jen nástroj, vzdát se sebe ve prospěch zazenu znamená uskutečnit sebe sama.


Switch to Japanese Switch to Spanish Switch to French Switch to German Switch to Italian
Switch to Chinese Switch to Dutch Switch to Polish Switch to English Switch to Russian