Antaidži

Chrám míru



Jak sedět?


Róši Sawaki vysvětluje:

Když vstoupíte do místnosti, kde se provozuje zazen, neznamená to jen, že budete sedět. Musíte také dodržovat pravidla, která tam platí. Nejprve přejděte ke svému polštáři a čelem k němu se ukloňte, otočte se opačným směrem a pokloňte se ještě jednou. Pak se posaďte na zafu. Dejte pozor, abyste seděli jen na polovině, nikoli na celém polštáři. Zafu je pro váš zazen stejně důležitý, jako meč pro samuraje. Je třeba, aby měl vhodné rozměry pro vaše tělo.

Nyní položte nárt pravé nohy na levé stehno a pak nárt levé nohy na pravé stehno. Kolena by měla přiléhat k podložce stejně pevně, jako se škeble drží skály v moři.

Položte pravou ruku na levou nohu dlaní nahoru a pak na ni druhou ruku tak, že se špičky palců obou rukou dotýkají. Poté začněte kývat trupem nalevo a napravo, nejprve silnými pohyby, které se postupně zmenšují, až se po sedmi nebo osmi opakováních vaše tělo ustlálí ve vyrovnané pozici. Jednou se zhluboka nadechněte a uvolněte ramena. Tlačte spodní část zad dopředu tak, aby páteř opírající se o kyčle byla vzpřímená a nehnutá.

Vytáhněte krk, jako byste se pokoušeli prorazit temenem hlavy strop. Zatáhněte bradu. Když takto sedíte, měli byste mít nos v ose nad pupkem a uši nad rameny. Jazyk umístěte proti patru, horní a spodní stoličky sedí na sobě. Mějte oči pootevřené, zaměřené na bod na zemi asi metr před vámi.

Dávejte si pozor, abyste nevystrkovali břicho. Neznamená to ovšem, že máte v této oblasti vyvíjet nějaký tlak. Vnitřní orgány by měly uvnitř těla spočívat zcela přirozeně. Pokud na ně budete tlačit, onemocníte. Dýchejte přirozeně. Pokud se vám těžko dýchá, je to způsobeno bezdůvodným napětím. Dbejte na to, aby boky neustále směřovaly dopředu a vaše vědomí bylo nezakalené. Nezapomínejte, že strategický bod pro zazen se nachází v oblasti pas-boky-kostrč.

Měli byste být neustále bdělí. Nemějte ospalý výraz – jinak budete vypadat jako smotek bavlny. Zatáhněte bradu a buďte plní energie.


For a commentary on this instruction, see Adult practice: How to sit.

Switch to Japanese Switch to Spanish Switch to French Switch to German Switch to Italian
Switch to Chinese Switch to Dutch Switch to Polish Switch to English Switch to Russian