Antaidži

Chrám míru



Sawaki Kódó a Učijama Kóšó


Dva opatové z Antaidžii

Sawaki Kódó se stal opatem Antaidži v roce 1949, když byl ještě klášter na severu Kjóta. Róši Sawaki přivedl upadlý zen 20. století zpět k jeho kořenům, k praxi zazenu bez očekávání zisku. Společně se svým žákem róšim Učijamou Kóšóem proměnil Antaidži z místa, kde se studovala buddhistická teorie textů jako Šóbógenzó, na místo zasvěcené zenové praxi čistého zazenu. Později přejal péči o Antaidži róši Učijama, který byl ordinován v roce 1941, zatímco róši Sawaki cestoval po celém Japonsku a vedl seššiny (intenzivní týdenní meditace zazenu) na mnoha místech země. Každý měsíc se samozřejmě podobný seššin konal i v Antaidži. V roce 1962 se Sawaki konečně usadil natrvalo v Antaidži, protože se mu začalo hůř chodit. Učijama se o něj staral až do jeho smrti v prosinci 1965. Namísto složitých pohřebních obřadů rozhodl róši Učijama uspořádat na počest Sawakiho 49 dní dlouhý seššin, aby tím podtrhl Sawakiho důraz na zazen, který nelze nikdy nahradit rituály a ceremoniemi. Čtyřicetidevítidenní seššin se také stal počátkem seššinů nového ‘Antaidži stylu‘. Seššin bez hračiček – žádné kázání o dharmě, ani recitace súter, žádné mluvení, kjósaku, ani samu.

Po Sawakiho smrti se v Antaidži kolem Učijamy shromáždilo mnoho žáků. Učijama se proslavil po celém Japonsku i mimo něj svými mnoha knihami. Jednou z nich byla i „Dharma Kódóa v bezdomoví“ („Jadonaši Hokkusan“), vydaná v roce 1972, sebrané promluvy o Dharmě Sawakiho Kódóa s komentáři róšiho Učijamy. Tato kniha přeložená Ičidou Kóšim do angličtiny a vydaná společně s „O zazenu róšiho Sawakiho“ (přeložil Okamura Šóhaku) pod názvem „Zenové učení Kódóa v bezdomoví“ obsahuje 64 ze 71 kapitol japonského originálu „Jodonaši Hokkusan“. Překlad zbylých sedmi kapitol můžete nalézt zde.

Pořídili jsme také překlad „Tobě“ , sbírku výroků róši Sawakiho, které zaznamenal róši Učijama a k vydání připravil jeho žák róši Kušija Šúsoku.


Switch to Japanese Switch to Spanish Switch to French Switch to German Switch to Italian
Switch to Chinese Switch to Dutch Switch to Polish Switch to English Switch to Russian