Antaiji

Tempel van vrede

Abt Muhô


Abt Muho

Sinds 2002 is Muhô de negende abt van Antaiji. In Antaiji wordt hij “Dôchô-san” genoemd, de Japanse benaming voor de abt van een klooster.

Hij is in 1968 in Berlijn geboren en is opgegroeid in Braunschweig en Tübingen. Toen hij 16 jaar oud was, kwam hij met zazen in aanraking en koesterde al snel de wens zijn verdere leven als zenmonnik in Japan te slijten. In Berlijn studeerde hij Japans, Filosofie en Natuurkunde. Ook studeerde hij een jaar aan de universiteit in Kyôto, en bracht toen eveneens een eerste bezoek aan het klooster Antaiji waar hij 6 maanden verbleef. Hij was toen 22 jaar oud.

Abt Muho im Park

Na zijn afstuderen met 25 jaar, werd hij in Antaiji tot monnik gewijd en werd leerling van de toenmalige abt, Miyaura Shinyû Rôshi. Naast Antaiji bracht hij ook nog een jaar door in het Rinzaiklooster Tôfukuji in Kyôto en in Hosshinji in Obama, een priesterseminarie van de Sôtô school.

Na voltooiing van deze opleiding, kreeg hij de Dharma-overdracht (Shihô) van zijn meester Miyaura en was daarmee als meester in de Soto school erkend.

Abt Muho mit Kindern in der Badewanne

Hij leefde als dakloze in het park van Ôsaka waar hij een half jaar lang een zengroep leidde, totdat hij het bericht ontving van het plotseling overlijden van zijn meester in februari 2002. Daarop werd hij als opvolger van zijn meester tot negende abt van Antaiji benoemd.

Muhô heeft het boek geschreven Zazen oder der Weg zum Glück (Uitgeverij Rowohlt) en heeft van Kodo Sawaki de boeken An dich, Zen ist die größte Lüge aller Zeiten en Tag für Tag ein guter Tag in het Duits vertaald (Uitgeverij Angkor).

Muhô is sinds 2002 getrouwd en heeft twee kinderen.

Muho beim Zazen


Switch to Japanese Switch to German Switch to Spanish Switch to French Switch to English Switch to Italian Switch to Polish Switch to Russian