Antaiji

Tempel van vrede

Boekentips


Shobogenzo Zuimonki & Fukanzazengi

Juwelen uit de schatkamer van de Dharma & Universele aanbevelingen voor de beoefening van zazen – Dogen Zenji

Dit klassieke werk is ook voor de hedendaagse lezer van grote betekenis. Niet alleen verwijst het naar de rijke geschiedenis van het Chinese zenboeddhisme waar Dogen zijn zenstudie beoefende, maar het is eveneens een stimulans om de praktijk van zen, het zazen, te beoefenen.

Zen-Begin

Eindeloos met zen beginnen

Shunryu Suzuki, niet te verwarren met de andere grote zen-meester Daisetz Suzuki, heeft er net als laatstgenoemde toe bij gedragen dat de zen-traditie voor het Westen toegankelijk werd. Lag bij zijn vijftig jaar eerder levende naamgenoot de nadruk vooral op het begrip 'satori' (verlichting), bij Shunryu ging het vooral om het leven met zen. Zijn leven was een volkomen uitdrukking van de zen-weg; man en methode vielen samen. Bij zen gaat het altijd om openstaan, opnieuw beginnen, waarbij plaats moet zijn voor twijfels, vragen en het vermogen de dingen steeds nieuw en fris te zien. Dat wordt in dit boek benadrukt. Zen beoefenen is eindeloos beginnen.

Niets is zo

In Niets is zo verwoordt de beroemde zenmeester Shunryu Suzuki in eenvoudig te begrijpen taal, warmhartig en met humor, de kern van zen. Zoals een vader en een moeder je bij de hand nemen, zo ondersteunt Suzuki je en moedigt hij je aan je eigen weg te vinden. Meer nog dan specifieke richtlijnen en technieken te benadrukken, stimuleert hij je je eigen hart te leren kennen en jezelf volledig uit te drukken. Suzuki's woorden lijken niet van buiten te komen maar maken de stem in jezelf wakker. Hoofdthema's in dit boek zijn: leven in het hier en nu, vriendelijk zijn voor jezelf en 'waar je ook bent daar is verlichting'.

De oorsprong van Zen

De oorsprong van zen bevat een viertal teksten van Bodhidharma waarin “de uiterste waarheid die voorbij woorden gaat” haarscherp wordt weergegeve. Zij werden uit het Chinees vertaald en van een uitgebreide inleiding voorzien door Red Pine.


Switch to Japanese Switch to German Switch to Spanish Switch to French Switch to English Switch to Italian Switch to Polish Switch to Russian