Antaiji

Tempel van vrede

Sawaki Kôdô en Uchiyama Kôshô


Twee abten die Antaiji vorm gaven

Toen de tempel Antaiji nog in het noorden van Kyôto lag, werd Kôdô Sawaki in 1949 tot de vijfde abt benoemd. Sawaki Rôshi was de Zenmeester van de twintigste eeuw, die de indertijd zo gedegenereerde zen terugbracht naar de bron – de praktijk van zazen zonder enige verwachting. Samen met zijn leerling Kôshô Uchiyama maakte hij van Antaiji - dat oorspronkelijk een studie oord van de Shôbôgenzô was, een plek voor zenbeoefening. Terwijl Sawaki Rôshi door geheel Japan reisde om sesshins (intensieve zazen trainingen) te geven, zorgde Uchiyama Rôshi - die in 1941 leerling werd van Sawaki Rôshi - voor Antaiji. Natuurlijk gaf Sawaki Rôshi zelf ook maandelijks sesshins in Antaiji.

In 1962 trok Sawaki Rôshi zich geheel terug in Antaiji, verzwakt in zijn benen en verzorgd door Uchiyama tot aan zijn dood in december 1965. Ter nagedachtenis aan zijn Meester besloot Uchiyama om in plaats van de gebruikelijke grootse begrafenisceremonie een sesshin van 49 dagen te houden. Hiermee kwam hij tegemoet aan Sawaki’s opvatting dat het belang van zazen dat niet door ceremonies en rituelen vervangen kan en mag worden en legde zo de grondslag voor een nieuwe sesshin-stijl in Antaiji, uitsluitend bestaande uit zazen – zonder lezingen, noch Kusen, Kyôsaku of Samu.

Na de dood van Sawaki verzamelden zich veel leerlingen rondom Uchiyama Rôshi. Hij stond bekend om zijn zuivere toewijding aan zazen en zijn later uitgegeven verzameling van spreuken van Sawaki Rôshi ( zie hieronder) en de vele boeken die hij zelf schreef. Zijn leerlingen verspreidden zijn leer in Japan en in het buitenland, waaronder vooral Amerika. Veel van zijn boeken zijn in het Engels vertaald en in het Duits (deels niet meer in druk – noch in bibliotheken of online, maar wel te lezen bij dogen-zen.de).

Op deze homepage vind je een deel van de zen spreuken van Kôdô Sawaki Rôshi, die door Uchiyama Rôshi verzameld zijn en uitgegeven door zijn leerling Kushiya Rôshi:
"Aan jou" en "Zen is de grootste leugen ooit". Uit deze twee boeken stammen ook de hoofdstukken: Aan jou, daar je nog steeds ontevreden bent over je Zazen en Aan jou, daar je besloten hebt monnik te worden geschreven door Uchiyama Rôshi , alsmede de korte biografie geschreven door Kushiya Rôshi: Sawaki Kôdô Rôshi - zijn leven en zijn geest.

Hoofdstukken uit Kodo de zwerver zijn te vinden in de appendix van het boek “Aan jou”. De volledige uitgave in het Duits van de boeken “An dich” en “Zen ist die gröβte Lüge aller Zeiten” alsmede “Die Zen-Lehre des Landstreichers Kodo” zijn verkrijgbaar bij Angkor-Verlag erhältlich.


Switch to Japanese Switch to German Switch to Spanish Switch to French Switch to English Switch to Italian Switch to Polish Switch to Russian