Antaiji

Tempel van vrede

Over Zazen


Zazen, wat levert dat op?

Het antwoord is eenvoudig:
Zazen is nergens goed voor!

Wij zijn altijd ergens naar op zoek. Sommigen willen geld verdienen, anderen verlangen naar liefde of seks. We leren en studeren om een goed beroep te krijgen, carrière te maken en succesvol te zijn. Maar waar zijn we eigenlijk naar op zoek?

Ik denk dat het ons aan “geluk” ontbreekt. Het idiote is alleen, dat hoe meer we dit “geluk” achter nalopen hoe meer we ons zelf – zoals we hier en nu leven – uit het oog verliezen.

Hoe meer we ons best doen “gelukkig” te zijn, des te minder begrijpen we wat geluk eigenlijk inhoudt. Hebben we er überhaupt aan gedacht dat we het grootste geluk van deze wereld allang in ons dragen?

We moeten even pas op de plaats maken. Stop met weg lopen van jezelf. Als je zazen beoefent, doe dat dan niet in hoop dat je er ‘iets’ voor terug krijgt. Kom terug tot jezelf en zit. Laat alles los en laat zazen gewoon zazen zijn. Dan zul ook jij gewoon jij zijn, eindelijk één.


Een oude zenspreuk:

Zazen is de dief die in een leeg huis inbreekt – niets te stelen, geen plek om zich te verstoppen en niemand om voor weg te rennen.

Dogen Zenji schrijft in de Zazengi:

“Zit stevig als een hoge berg in concentratie en denk het niet-denkende. Hoe denk je het niet-denkende? Het is het losmaken van denken (Voorbij-denken). Dat is de essentiële kunst van zazen. Zazen is geen meditatietechniek - het is de Dharmapoort van grootse rust en vrede. Het is de onvervalste beoefening-realisatie.”

Alhoewel zazen hier als de poort van grootse rust en vrede beschreven wordt, zul je eerder pijn, vermoeidheid, woede, begeerte, vastklampen, duizeligheid, verveling, frustratie, hopeloosheid en alle andere meest mogelijke gevoelens en gedachten gewaar worden. Laat ze allemaal voorbij gaan.

Je moet zitten en bereid zijn te sterven, anders zul je de weg van zazen niet vinden. Als je je ergens aan vastklampt – al is ‘t het leven – verdoe je je tijd.

Vecht niet langer, maar geef je over aan de houding. Als je probeert zazen te doen, zal zazen ver van je verwijderd zijn. Zazen is niet een middel tot doel, je moet jezelf helemaal loslaten, zodat zazen zichzelf verwerkelijkt.


Switch to Japanese Switch to German Switch to Spanish Switch to French Switch to English Switch to Italian Switch to Polish Switch to Russian