Antaiji

Tempel van vrede

GAKUDÔYÔJINSHÛ
10. Neem het onvoorwaardelijk aan (Wordt het ter plekke gewaar).


Er zijn twee verschillende manieren om zichzelf in lichaam en geest te doorgronden. De ene is het oefenen met een meester en luisteren naar de leer. De andere is vol overgave zazen beoefenen. Het luisteren naar de leer opent speels geest en bewustzijn, terwijl oefening en openbaring het wezenlijke van zazen omvatten. Als je probeert de weg van Boeddha te bewandelen en daarbij een van beide punten de rug toekeert, zal het je niet lukken het aan te nemen (gewaar te worden).
Een ieder beschikt over lichaam en geest. De een presteert meer dan de ander. De een is sterk, de ander zwak. “Aannemen” (“gewaarworden”) wil zeggen Boeddha ter plekke met lichaam en geest in jouw handelen en in jouw gestalte te ontwaken. Wat hier “ter plekke” en “aannemen” (“gewaarworden”) heet, wil gewoon zeggen het ontwaken van anderen volgen, zonder je normale lichaam en geest te veranderen. Door eenvoudigweg anderen te volgen, laat je je oude inzichten achter en daar je het aanneemt (gewaar wordt), kruip je niet in een nieuw nest.



Switch to Japanese Switch to German Switch to Spanish Switch to French Switch to English Switch to Italian Switch to Polish Switch to Russian