Antaiji

Tempel van vrede

GAKUDÔYÔJINSHÛ
3. Laat de Boeddhaweg jouw expressie van oefening zijn


In de wereld wordt gezegd: “Als je leert, liggen de verdiensten van het leren in het leren zelf.” Boeddha zegt: ”Als je oefent, ligt de verwerkelijking in de oefening zelf.”

Nog nooit hebben we gehoord van verdiensten die verworven zijn zonder te leren, of van verwerkelijking zonder te oefenen.

Ook al is er tijdens oefening onderscheid in geloof en de leer, plotselinge en geleidelijke verwerkelijking, dan nog zul je enkel door oefening ontwaken. Ook al zijn er tijdens het leren diepe en oppervlakkige inzichten, intelligente en naïeve, dan verandert dat niets eraan dat we door het leren tot de verdiensten geraken. Hoe zou dit uitsluitend afhankelijk kunnen zijn van de bekwaamheden of onbekwaamheden van de koning of van de gratie of grilligheid van het lot? Als het mogelijk zou zijn verdiensten te verwerven zonder te leren, wie zou dan de weg van voormalige koningen in tijden van vrede en tumult kunnen voortzetten? Als het mogelijk zou zijn verwerkelijking te realiseren zonder te oefenen, wie zou dan ooit de leer van de Tathagata’s over verwarring en ontwaken gewaarworden?

Weet dat je als je temidden van de verwarring de oefening cultiveert, je de verwerkelijking al eigen gemaakt hebt, alvorens ertoe te ontwaken. Eindelijk zul je dan beseffen dat het vlot der leer niet werkelijker is als een droom van gisteren en je zult je voor eens en altijd los kunnen maken uit de verstrengeling en het doolhof van je oude inzichten. Het is niet Boeddha die je de uitweg wijst, maar het is jouw allesomvattende werking die jou bevrijdt.

Geschreven op de negende dag van de derde maand in het jaar 1234


4. Oefen de leer van Boeddha, zonder uit te zijn op persoonlijk gewin.


Switch to Japanese Switch to German Switch to Spanish Switch to French Switch to English Switch to Italian Switch to Polish Switch to Russian