Antaiji

Tempel van vrede

Wat is echt geluk?


Sawaki Rôshi:

Het gevecht tussen kater en paard, aan wat daar het geluk uitmaakte, is naar zeggen nooit een einde gekomen. Ga niet uit van een horoscoop: Het leven dat wij leven, valt niet vooraf te bepalen!

Uchiyama Rôshi:

Sommige sekteleden werven mensen op straat, door ze te vragen: “Bent u echt gelukkig?”
Daarmee leggen ze de vinger op een gevoelige plek bij ons mensen: We proberen vertwijfeld gelukkig en tevreden te zijn, maar het schijnt niet echt te lukken. Zelfs als we gelukkig verliefd zijn, kunnen we dit “geluk” niet vasthouden – het is geen garantie voor de rest van het leven. Tenminste voor ons, gewone stervelingen.
Daarom laten sommigen die geen goed antwoord hebben op de vraag naar het echte geluk, zich verleiden door de belofte: “Als u zich tot ons geloof bekeerd, zult u echt gelukkig en tevreden zijn!” Waarom komt eigenlijk niemand met de tegenvraag: “Wat bedoel je eigenlijk met ‘echt geluk’?”
Als het antwoord zou zijn, dat echt geluk bestaat uit het hebben van geld, geliefd zijn bij vrienden en een goede gezondheid, dan zal niets je ongelukkiger maken dan je eigen dood. Want de dood neemt je onvermijdelijk al je geld, je vrienden en je gezondheid weer af. Zolang je denkt dat echt gelukkig en tevreden zijn, te maken heeft met “gelukkig” of “ongelukkig”, “tevreden” of “ontevreden” zijn, dan zal niet alleen de discussie tussen de kat en de knol tot niets leiden, maar zul je zelf ook nooit het antwoord op deze vraag vinden.

Sawaki Rôshi:

Uiterlijke schoonheid is geen garantie voor een gelukkig leven. Een is zo geliefd bij de mannen, dat ze nu al het derde kind heeft dat zijn vader niet kent.
Jullie houden van elkaar? Maar misschien niet voor de rest van het leven:
Er was er eens die zoveel van elkaar hielden dat ze besloten gezamenlijk zelfmoord te plegen zodat ze ook in de dood voor altijd met elkaar verbonden zouden zijn. Een van de twee overleefde echter en werd kort daarna verliefd op een ander. De mens is meelijwekkend…


Switch to Japanese Switch to German Switch to Spanish Switch to French Switch to English Switch to Italian Switch to Polish Switch to Russian