Antaiji

Tempel van vrede

Cijfers voor moreel gedrag


Sawaki Rôshi:

Een wiskundige vroeg zich eens af of het cijfer “1” eigenlijk wel bestond. Uit het antwoord bleek dat de wiskunde er inderdaad “slechts vanuit gaat”, dat het getal “1” bestaat. <
In het boeddhisme bestaat “1” niet. Er wordt gezegd: “Twee bestaat op grond van één, maar ook één moet je loslaten.”
Eén is alles, alles is één.

Uchiyama Rôshi:

Dankzij de rekenmachine kunnen we tegenwoordig alles precies uitrekenen, maar toen ik vorig jaar mijn ziektepremies bekeek, vond ik ze nogal hoog. Tijdens navraag bij de verzekering bleek, dat de verantwoordelijke dame een of twee nullen teveel ingetypt had. De rekenmachine zelf werkte precieus – en bewees daarmee hoe onzorgvuldig en nalatig de ambtenaren werken.
Onlangs kreeg ik bezoek van een leraar, die zei: „We zouden de leerlingen punten moeten geven voor moreel gedrag en verantwoordelijkheidsgevoel. Wat vindt u daarvan?” Aangezien ik niet thuis ben in opvoedkunde, overviel me dit nogal. Dat men van cijfers uitgaat in de natuurwetenschappen lijkt me logisch, maar is het ook mogelijk om op deze wijze een mens naar waarde te beoordelen? Beter dan de scholieren te beoordelen, zou ik de minister van onderwijs en cultuur cijfers willen geven voor zijn ideeën omtrent moraal en verantwoordelijkheidsgevoel – en dat zouden niet al te beste cijfers zijn!
In ieder geval raadde ik de leraar aan, die niets anders restte dan zich neer te leggen bij de richtlijnen van de minister van onderwijs en cultuur: ”Ik zou eenvoudigweg elke leerling 90% geven, want in het zenboeddhisme wordt gezegd dat negentig beter is dan honderd procent. Maar belangrijker dan dat is dat u uw leerlingen leert wat verantwoording daadwerkelijk inhoudt en dat u leert gezamenlijk met uw leerlingen de verantwoording voor het hele leven en het moreel gedrag te nemen.”

Sawaki Rôshi:

Alles moet op een bepaalde manier zijn, maar tegelijkertijd kan het ook zo zijn als het wil. Niets moet op een specifieke manier zijn, maar alles moet op de hoogste en beste manier zo zijn, zoals het is.


Switch to Japanese Switch to German Switch to Spanish Switch to French Switch to English Switch to Italian Switch to Polish Switch to Russian